Cho Oyu 2006

torek, avgust 29, 2006

Glavni cilj odprave je JZ stena Čo Oja (8201 m). Po njej vodita do sedaj dve smeri. Poljsko-švicarsko so leta 1990 preplezali Voytek Kurtyka, Erhard Loretan in Jean Troillet, Japonsko pa 1994 v solo vzponu Yasushi Yamanoi. Slednja še ni ponovljena, prvo pa sta v času Yamanoijevega vzpona ponovili njegova žena Taeko s soplezalko.
Cilj članov odprave je ponovitev ene od obeh smeri v JZ steni oziroma opraviti prvenstveni vzpon na alpski način. Od doma odhajajo v začetku septembra, v sredini meseca pa naj bi dosegli bazni tabor na višini 5700 metrov, kjer bodo ostali štiri tedne. Bazni tabor je isti kot za normalno smer in zato pričakujejo precejšnjo gnečo. Gotovo pa ne bo oblegana JZ stena. Čeprav je iz baznega tabora oddaljena samo štiri ure hoda, se nihče ne potrudi do tja. Vsi oblegajo normalno smer in zato fotografij stene skorajda ni. S fotografijami je tako odpravi prijazno pomagal le Yasushi Yamanoi.

Dober mesec pred odhodom sta se odpravi pridružila še Pavle Kozjek in Emil Tratnik. Med drugim sta oba sodelovala na odpravi na Gangapurno leta 1983, ki je bila tudi Pavletova prva odprava v Himalajo, Emil Tratnik (Aljažev oče) pa je leta 1981 s Stanetom Belakom - Šraufom in Cenetom Berčičem prvi preplezal južno steno Daulagirija.
Odprava se bo vrnila domov v drugi polovici oktobra.

Izvedba odprave ne bi bila mogoča brez pomoči sponzorjev in donatorjev, za kar se jim najlepše zahvaljujejmo.

2 Comments:

 • Uspešen vzpon in vrnitev. Pavletu pa lep pozdrav od blejzistov.

  By Anonymous Anonimni, at 8:24 dop.  

 • I found some search engines.
  But i dont understand the type it.

  [url=http://levitra.bitrxdata.info ]levitra [/url]
  [url=http://webraindor.info/wiki/phentermine][b]phentermine[/b][/url]
  [url=http://carisoprodol.virtualrxenc.info][b]carisoprodol [/b][/url]

  By Anonymous Anonimni, at 3:54 pop.  

Objavite komentar

<< Home